Wie gingen je voor?

In samenwerking met ‘Samen dementievriendelijk’ (Alzheimer Nederland) organiseerde Terramor, de eerste dementievriendelijke uitvaartorganisatie van ons land, in december 2017 de eerste trainingsdag voor de uitvaartbranche.

Zo ontstond de eerste DeMensTraining ®, speciaal voor uitvaartverzorgers. Vanwege de grote belangstelling kreeg deze dag al spoedig een vervolg.

De getrainde en gecertificeerde uitvaartverzorgers zijn enthousiast over de praktische waarde van de cursus.

Er staan op dit moment circa 250 Dementievriendelijke uitvaartverzorgers op de kaart. Deze uitvaartverzorgers hebben 2 volle dagen cursus gevolgd en hebben zich met kennis en oefening voorbereid op het verzorgen van een dementievriendelijke uitvaart.

Jaarlijks verliezen ruim 4000 mensen met dementie hun partner.

Er is een, nog steeds toenemend, tekort van vele 100-en geschoolde uitvaartverzorgers om deze mensen en hun familieleden te betrekken bij afscheid en uitvaart.

 

Uitvaartverzorgers

Er is door de deelnemers regelmatig gevraagd naar een vervolg.

Er is regelmatig aandacht gevraagd naar bescherming van de kwaliteit van dit nieuwe gebied binnen het uitvaartvak. Er is gevraagd naar ondersteuning bij het leggen van contacten met de lokale zorg. Er is gevraagd naar ….. het is teveel om op te noemen.

Om de vragen te beantwoorden én de kwaliteit te kunnen waarborgen is de 2-daagse cursus voor uitvaartverzorgers samengesteld.

Na het succesvol volgen van de tweede cursusdag volgt toekenning van een licentie en registratie als Dementievriendelijke Uitvaartverzorger.

Dank voor de fijne en leerzame training, ik ben er heel anders tegenaan gaan kijken en kan bijna niet wachten om het in te praktijk te gaan brengen!Monique

 

 

Cursus voor uitvaartverzorgers

(39 PE-PUNTEN van NAVU)

De tweedaagse cursus vindt plaats op 9 en 16 september 2024 van 09:30 uur tot uiterlijk 17:00 uur in Amersfoort.

Inhoud: kennis over dementie, methodiek dementievriendelijke uitvaartzorg, gespreksvaardigheid, (lokale) maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven, rollenspellen, ervaringsmomenten, groepsopdracht en huiswerkopdracht.

Duur: 2 dagen en circa 1 uur huiswerk

Doel: na de cursus is de uitvaartverzorger in staat om mensen met dementie te betrekken bij afscheid en uitvaart met respect voor de betrokkenen, zichzelf en de eigen organisatie.

Deelnemers: hebben circa 2 jaar ervaring als uitvaartverzorger, zelfstandig of in dienstverband.
Mensen met werkervaring in andere posities in de uitvaartbranche én ervaring met dementie kunnen voor deelname in aanmerking komen. Neem contact op om te overleggen.

Studiemateriaal: wordt beschikbaar gesteld in een online kennisbank.

Kwalificaties: na afronding van de cursus ontvangt de deelnemer de licentie dementievriendelijke uitvaartverzorger. Gelicenseerde uitvaartverzorgers krijgen een jaar lang toegang tot de online kennisbank, vermelding op www.dementievriendelijkeuitvaartzorg.nl, een logo voor mediagebruik, ondersteuning bij lokale PR, kennisonderhoud en toegang tot vraag en antwoord.

Data en locatie: 9 en 16 september 2024 van 09.30 tot uiterlijk 17.00 uur in de Amershof te Amersfoort.

Tarief: € 475,-

(btw-vrijgesteld)