Dementievriendelijke Ritueelbegeleiding bij afscheid

Al in 2017 werden wij door ritueelbegeleiders,  rouwbegeleiders en geestelijk verzorgers benaderd met verzoeken om informatie en training.

De inzet van deze beroepsgroepen binnen de uitvaartbranche verschilt lokaal en regionaal.

Met uitvaartverzorgers uit alle delen van Nederland is gesproken over training van ritueelbegeleiders. De voorzitter van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders is eveneens geraadpleegd.
De uitkomst is duidelijk. Een training voor ritueelbegeleiders is zinvol en wenselijk.

Op 15 december 2018 verzorgden we voor het eerst voor deze professionals een training ‘Dementievriendelijke Ritueelbegeleiding bij afscheid’.

Deze training was al snel volgeboekt.

 

Tijdens de cursus wordt ook aandacht besteed aan ‘Rouw na verlies’ bij mensen met dementie.

 
 

Cursus voor Ritueelbegeleiders

Maandag 9 september 2024 vindt een cursusdag voor ritueelbegeleiders, geestelijk verzorgers, uitvaartsprekers en rouwbegeleiders plaats in de Amershof te Amersfoort.

In oktober wordt deze dag vervolgd met twee online bijeenkomsten.

Tijdens de cursus wordt je met kennis, oefeningen en opdrachten getraind in ‘Dementievriendelijke ritueelbegeleiding bij Afscheid’.

Ook geestelijk verzorgers, uitvaartsprekers en rouwbegeleiders kunnen deelnemen aan deze training. Zij ontvangen een eigen certificaat.

Inhoud: kennis over dementie, methodiek dementievriendelijke ritueelbegeleiding, gespreksvaardigheid, (lokale) maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven, rollenspellen en ervaringsmomenten.

Niveau: HBO-werk en denkniveau, door opleiding en/of ervaring verkregen

Duur: ruim 3 dagdelen

Doel: na de training is de ritueelbegeleider in staat om mensen met dementie te betrekken bij de afscheidsbijeenkomst met respect voor de betrokkenen, zichzelf en de eigen organisatie.

Deelnemers: hebben circa 1 jaar ervaring als ritueelbegeleider, zelfstandig of in dienstverband.
Deze training is ook geschikt voor geestelijk verzorgers. Neem gerust contact op om te overleggen.

Studiemateriaal: wordt beschikbaar gesteld in een online kennisbank.

Kwalificaties: na afronding van de training ontvangt de deelnemer een certificaat en licentie. Gelicenseerde ritueelbegeleiders krijgen een jaar lang toegang tot de online kennisbank, vermelding op www.dementievriendelijkeuitvaartzorg.nl, een logo voor mediagebruik, ondersteuning bij lokale PR, kennisonderhoud en toegang tot vraag en antwoord.

Datum en locatie:  9 september 2024 van 09.30 tot 17.00 uur in de Amershof te Amersfoort en 2 x 2 uur online.

Tarief: € 295,-

(btw-vrijgesteld)